info

Raaptepper Lente 2023

100 jier fan it gas los - Zonnepanelen

Dossier: Energiewerkgroep

Een meerluik over energiegebruik, deel 3: Zonnepanelen

Energiegebruik, het is een onderwerp wat om steeds meer redenen steeds nadrukkelijker op ieders agenda komt te staan. Het huis aan de Schoterlandseg 51 waar ik nu samen met Carla en Feya woon kent voor u wellicht een verrassende geschiedenis over  gas- en energieverbruik. Leuk om te vertellen en misschien inspirerend?

Vorige deel niet gelezen? Lees Deel 2 "Keuzes" >>

2012 - 2016 : zonnepanelen


Na het overlijden van heit in 2005 gebruikte mem de houtkachel eigenlijk alleen nog maar als het echt koud werd en het rendement van de omkeerbare airco onderuit ging. Tot ik in 2012 eens met mem aan het brainstormen was over “wilde ideeën”. Deze keer niet over een boerencamping maar over zonnepanelen. Dat wilde idee over een boerencamping was te wild voor mem op haar 66ste, maar die zonnepanelen..

In 2011 had ik ervaring opgedaan met zonnepanelen op ons schuurtje in Heerenveen. Dat was toen een hele operatie met een extra meter in de meterkast en de SDE regeling. Het terugverdienen van die zonnepanelen werd mét subsidie ongeveer 15 jaar! Maar de prijzen van zonnepanelen gingen enorm snel naar beneden en zelf aanleggen moest weer lukken. Ik had een goed inkoopadres gevonden en er kon twee jaar later voor minder geld bijna vier maal zoveel stroom opgewekt worden! Daarmee zou met een beetje geluk de panelen al in een vijftal jaren terug verdiend kunnen worden!

Met dat mem al geen gas had en al heel veel “op stroom” deed was het toch een inkoppertje eigenlijk? En  mem te oud voor zonnepanelen? Onzin toch? Mem was “topfit” en bleef toch nog zeker een 10 jaar in Katlijk wonen voor ze na ging denken over “kleiner”?

Dat was dus eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee! Zo gezegd, zo gedaan: panelen besteld, dak verstevigd, broer Imco de steiger geregeld via “zijn bedrijf” Nederhoed en in het vroege voorjaar van 2013 kon mem meer dan de helft van haar stroomverbruik zelf gaan opwekken!

Wat was het een mooi gezicht om zo nu en dan even in de meterkast te kijken en de draaischijf van de ferrarismeter met een fraai gangetje de andere kant op te zien draaien.. en wat hebben we een lol gehad toen mem een keer de opmerking kreeg:

Jij aan de zonnepanelen? Ben je daar niet te oud voor?
Mem: waarom?


Salderingsregeling

Nu wek je natuurlijk vooral stroom op in de zomer als de zon hoog staat en verbruik je meer stroom wanneer het langer donker is. En nog meer wanneer je ook stroom gebruikt om je huis te verwarmen..

Maar met de salderingsregeling maakt dat niet uit. Dan wordt het verbruik berekend per jaar. Dat betekent dat de stroom die in de zomer meer wordt opgewekt dan je gebruikt kan worden weg gestreept tegen de stroom die je in de winter meer nodig bent.

Waar je misschien niet bij stil staat is dat die salderingsregeling niet alleen voor het verschil in zomer en winter opgaat, maar juist ook voor een zomerse dag! Immers je gebruikt vooral stroom in de avond, wanneer je electrisch kookt, voor verlichting en de TV..

Met dat nu gesproken wordt over het afschaffen van deze salderingsregeling wordt het gebruik van de zogenaamde ‘thuisaccu’ interessanter. Niet om de stroom van de zomer “te bewaren” voor de winter, maar voor de stroom die je op een zomerse avond en nacht gebruikt die je overdag hebt opgewekt! Maar hierover een andere keer meer..

De schatting van de terugverdientijd op de zonnepanelen van een vijftal jaren is heel behoorlijk uitgekomen. De schatting dat mem nog wel een 10 jaar in Katlijk zou wonen helaas niet, ze overleed in 2015.. Broer Imco zat midden in zijn “Frankrijk avontuur” en wij wilden het huis ook niet hebben, dus opruimen en in de verkoop..

Of toch?

Lees verder in 
Deel 4 "Kachel versie 2" >>

 Reageer >>