De redactie ontving een leuke email van Maatschap Jongsma-Zijlstra, gerund door twee generaties Jongsma’s, de derde generatie is nog erg jong maar helpt ook al enthousiast mee. Over adopteer een koe! Een koe..?? Ondergetekende had hier nog nooit van gehoord dus besloot op de koffie te gaan bij de schrijfster, Aafje Jongsma-Hijlkema.
Boer Op Nr. 19, de W.A. Nijenhuisweg, daar word ik hartelijk ontvangen door Aafje en dochtertje Fimke. Na het nestje jonge katten bewonderd te
hebben (er waren nog 2 over verneem ik.) nemen we plaats aan de picknicktafel.
Aafje, Yntze, Jetse (6), Tieme (4) en Fimke (1) wonen sinds 3 jaar op deze plek. Voorheen woonden de ouders van Yntze (Wiebe en Anja Jongsma) op de boerderij, die deze weer hadden overgenomen van de opa en oma van Yntze. Opa was al jong gestorven maar met vele handen hulp had Oma het melkveehouder bedrijf voortgezet. De ouders van Yntze wonen twee huizen verderop, handig en gezellig, een unieke kans die zich een aantal jaren geleden voordeed. De honden van beiden lopen overdag ook mooi naar elkaar toe, even buurten.
Yntze en zijn ouders runnen het melkveebedrijf en Aafje helpt mee naast haar werk als leerkracht bij school Loevestein, daar werkt ze 3 dagen in de week. Adopteer een koe, zo stond te lezen op facebook. Aafje werd nieuwsgierig en zocht contact. Contact tussen boer en burger is belangrijk, om uit te leggen welke keuzes een melkveehouder maakt en waarom. Burgers kunnen een vleugje van het boerenleven opsnuiven en kunnen met eigen ogen zien hoe het reilt en zeilt op de boerderij. Lopers voor Rollers heeft ook al eens gewandeld dwars door de stal heen, een mooi initiatief was dat. Zowel de lopers als de rollers genoten hiervan.
Wat houdt adopteer een koe in?
Burgers komen eerst kennismaken op de boerderij en zoeken een koe of kalfje uit om te adopteren. Ze mogen er zelf ook een naam voor bedenken. Vervolgens wordt de burger twee keer per jaar uitgenodigd voor een boerderijbezoek. In ieder geval in het voorjaar, als de koeien voor het eerst weer naar buiten gaan, en één keer waarbij het boerderijbezoek gecombineerd kan worden met een activiteit in de omgeving (wellicht iets van een fietstocht langs bijvoorbeeld de Thomastsjerke en andere bezienswaardigheden van het dorp? Wie weet). Het geld dat wordt verdiend met Adopteer een koe moet worden geïnvesteerd in duurzaamheid of diervriendelijkheid en wordt verantwoord naar de adoptievrienden en naar de stichting. Adopteer een koe is een initiatief van burgers en stichting milieubewustzijn.De boerderijen die zijn aangesloten, hebben een duurzame bedrijfsvoering en staan open voor burgers op hun erf. Op www.adopteereenkoe.nl staat nog veel meer informatie, als je Katlijk intypt kom je bij Maatschap Jongsma-Zijlstra uit.
Uiteraard volgt er ook nog een rondleiding over het bedrijf, na het schrijfwerk aan de picknicktafel: Eerst de melkcarrousel bekijken, vervolgens naar de vijf jaar geleden gebouwde comfortabele ligboxenstal met een nieuwe, enorme ventilator aan het plafond. Drachtige dames liggen en staan voer te eten en blijven binnen, dit om te zorgen dat ze voldoende energie aan voeding binnenkrijgen. Er zijn in totaal ruim 100 melkkoeien. De melk van deze koeien wordt geleverd aan A-ware fabriek, waarna het wordt verwerkt in de huismerkzuivel van Albert Heijn met het logo ‘Beter voor koe, natuur en Boer’.
Dit programma is ontwikkeld om steeds duurzamere zuivel te leveren met extra aandacht voor de dieren, het milieu en de melkveehouders. Mede daarom lopen de melkkoeien sinds dit jaar een gedeelte van de dag ook weer buiten (ze worden gemolken om 5 uur, 13.00 en 20.00). Dit was natuurlijk wel even omschakelen en kostte de nodige aanpassingen en investeringen. De melkkoeien hadden in het begin geen idee wat ze aan moesten met het gras, hoe moet je dat bijvoorbeeld eten…? Dat is ook te zien als we het schrikdraad even eraf halen en samen dwars door het weiland en de koeien lopen. Een groepje koeien staat te wachten bij het schrikdraad om weer naar stal te kunnen. Andere dames snappen het principe en lopen heerlijk te grazen of liggen in het zonnetje of de schaduw te herkauwen. Ze zijn ontzettend lief en komen erg dichtbij, ze zijn supernieuwsgierig! We gaan opzoek naar een koe (Mina), maar voor we haar gevonden hebben worden we omsingeld door vrolijke dames die best op de foto willen, maar te ongedurig zijn om mee te poseren. Prachtig!
Voor de toekomst zouden ze graag de stal willen vernieuwen waar nu de pasgeboren kalfjes staan. In deze stal blijven de kalfjes tot ze 3 weken oud zijn en weerstand genoeg hebben om naar de andere stal te gaan, om zo in een groepje met jonge kalveren te verblijven.
Bedankt voor de gastvrijheid en de rondleiding, de redactie hoopt dat er veel kalfjes/koeien geadopteerd worden en wenst jullie veel succes met jullie bedrijf.
Interesse? Kijk op de website www.adopteereenkoe.nl of op de facebook pagina: Boer Op Nr. 19 voor meer informatie.