info

2-1979

Lammert Sloothaak

Barre winterdagen in Katlijk

Dossier: Filmgalerij

It wie doe't wol wat !


De hevige winterdagen van Februari 1979 zullen velen zich nog heel goed kunnen herinneren, of de verhalen wel hebben meegekregen.
Foto's zijn er toen genoeg gemaakt, maar filmmateriaal is toch schaarser.
Gelukkig was Dick Bruinenberg uit Heerenveen die destijds op kantoor bij smid Tadema zat, in het bezit van een 8mm camera en heeft toen deze unieke beelden geschoten.  

Het begin van de film is nog bij Dick thuis in Heerenveen, maar na ongeveer 2 minuten zijn we in Katlijk aanbeland. Met beelden van Wiebe Broekstra wat onwennig voor de camera, en verders de beelden van veel sneeuw en wind, waarin Olke Dijksma druk bezig is met sneeuwschuiven en auto's uit de sneeuw los te trekken .

We zien o.a. beelden in Oranjewoud , van de Weversbuurt, Kerkelaan, Breedsingel  en rondom het kruispunt bij smid Tadema.

Er zit geen geluid bij de film. en voor volledig beeld druk op de 4 pijltjes (x) naast vimeo.




Hieronder: Het weer in die dagen.


Dinsdag 13 februari: 's Avonds kwam bij volle storm de kou in alle hevigheid over het noorden van Groningen en Friesland. De ijzel legde het verkeer al voor de zoveelste keer in de middag- en avonduren lam. Er volgde een verschrikkelijke sneeuwstorm. Een kille noordooster ranselde bij een temperatuur van enkele graden onder nul de fijne sneeuw op het vlakke land.

In de vroege ochtend van woensdag de 14e kon niemand meer op de wegen ten noorden van de lijn Harlingen-Groningen verkeren. De ramplijn schoof snel zuid- en westwaarts. Woensdag rond 10 uur was het hele noorden een witte, stuivende vlakte. De wind bereikte in uitschieters een orkaanachtige kracht van 11 Beaufort. De temperatuur daalde in de loop van de dag en daarop volgende nacht nog verder. En de storm bleef voortrazen, een Siberische muur van sneeuw over de witte woestenij schuivend.

Donderdag 15 februari leek het overdag even rustiger te worden. Maar in de avonduren vormden zich door de harde wind nieuwe sneeuwduinen en -bergen op paden die waren schoon geschoven. De toppen in het grillige berglandschap bereikten in het noordoosten en westen van Friesland recordhoogtes van meer dan 3 meter. Zelfs in een stad als Leeuwarden waren zeker tot vrijdagavond 16 februari hele wijken door witte massa's van de rest van de wereld afgesloten.

Van de wegen was toen alleen de verbinding Leeuwarden-Drachten redelijk begaanbaar. Overal elders ploeterden sneeuwschuivers zich naar afgelegen dorpen en verspreid staande huizen en boerderijen. Met man en macht trachtte Friesland zich aan zijn isolement te ontworstelen. Honderden vastgelopen auto's maakten op veel plaatsen snel sneeuwruimen onmogelijk. Bovendien lieten veel nieuwsgierigen zich naar buiten lokken door een mager zonnetje, dat vrijdag af en toe door de wolken gluurde. Dit had tot gevolg dat prompt nieuwe slachtoffers vielen in de vorm van hulpeloze automobilisten in de alles smorende sneeuw.

De grote handicap voor iedereen was de 's avonds weer opstekende wind. Die wakkerde diezelfde vrijdag in de namiddag tot hard aan. En dat bij een luchtdruk die volgens meldingen van Hans de Jong rond 1023-1024 hPa schommelde. In angstige spanning wachtte iedereen zaterdag de verdere ontwikkelingen dan ook af. Voor Friesland was het duidelijk dat alleen ijzel op dat moment redding zou kunnen brengen. Een ijslaagje, hoe miniem ook, zou de nog altijd stuivende sneeuw aan de grond kunnen vastnagelen.

De situatie klaarde die zaterdag inderdaad op. De wind luwde enigszins. En een mild ijzelregentje deed 's avonds op veel plaatsen zijn rustbrengende werk. Het grote opruimen, waarmee zaterdag was begonnen, kon nu worden voortgezet. De sneeuw had in de nacht van zaterdag op zondag niet het terrein heroverd dat aan schuivers en scheppers was prijsgegeven. Zo kon vrijwel definitief een bres worden geslagen in de muur die 4 dagen lang dorpen en steden in afzondering had gehouden. De volgende week zou leren dat de vreselijke sneeuwstormen de laatste stuiptrekkingen waren geweest van een zeer nukkige en voortdurend lastige Koning Winter 1979'.

Bron: KNMI, Weerwoord.be, Witboek, Meteo Consult

Úttut filmblik.


Echt heel oude filmmaterial van/over Katlijk zijn er niet bekend. Het oudste filmfragment wat bij ons bekend is komt uit een dorpsfilm van Oude en Nieuwehorne uit 1951, waarin  een fragment  zit van de Houtlaan/ Schoterlandseweg. En dan de onkb promotie film uit de 70er jaren waar aandacht voor bedrijven uit Katlijk werd besteed: https://www.katlijk.nl/ONKB_film_met_geluid?dossier=Filmgalerij 

Maar dankzij enkele enthousiaste amateur filmers zijn er toch interessante beelden van en over Katlijk en ook Mildam bewaard gebleven. Eerst op 8mm film en later de video.Naast gemaakte prive opnamen, waren ze er ook bij als er in het dorp wat viel te beleven. En deze  willen wij graag met jullie delen. Onderhand staan er al enkele van deze filmjes op deze site, kijk maar eens op: dossiers - filmgalerij. We knippen niet in de opnamen, het zijn gewoon de ruwe opnamen die na gedigitaliseerd te zijn op de site worden gezet. Ook zijn de opnamen niet altijd van uitstekende kwaliteit, (beeld en/of geluid), soms hebben we alleen een copie-videoband tot beschikking . Maar wij vinden toch dat de opnamen genoeg nostalgische waarde hebben om ze te vertonen.

Met "Úttet filmblik"zetten we voor onbepaalde tijd oude opnamen op de aktueel-tijdlijn van nu op deze site, en die dan na enige tijd  weer terug worden gezet naar datum van opname.

Maar in: https://www.katlijk.nl/Dossiers?dossier=Filmgalerij   kunt u de geplaatste films allemaal weer terug vinden.

En hebt u zelf, of weet u iemand die nog 8mm en/of video opnamens tot betrekking op Katlijk heeft liggen, laat het ons dan weten. 

reacties:  info@katlijk       

Veel kijk plezier.
 Reageer >>