info
Men schrijft uit Zevenwolden aan de Held. en Nieuwed. Ct. dd. 1 januarij:
In sommige dorpen van onze wouden, waar afzonderlijk of bij de kerk een klokkenhuis staat met twee klokken, blijft nog steeds het "SintThomaslieden," het luiden der klokken op den dag van den H. Thomas, 21 december, tot op dezen dag in gebruik. Niet ter eere van dien heilige, zooals dit vroeger misschien plaats had, geschiedt dit; o neen, daaraan wordt niet eens gedacht, maar "het is je zoo'n old gebruuk," zooals men in Drenthe zou zeggen, dat dit klokluiden telken jare op nieuw, en enkel uit liefhebberij, plaats heeft. Men moet soms verbaasd staan over de hartstogtelijkheid, waarmede velen dat werk verrigten.

Met een touw in elke hand worden beide klokken door één man geluid, en wie dat het meest harmonisch en het langste zonder te vasten kan doen, wees er van verzekerd dat diens roem gaat van huis tot huis. Omdat ieder bij dit werk gaarne den meesten lof wil behalen , laat het zich begrijpen, dat alle krachten worden bijgezet. Men ziet de boeren zeifs bij zeer koud weder soms zweeten als ware het midden in de hoojjing, en al krijgen ze blaren in de handen en loopt ten laatste het bloed er ook uit, het moet al zeer pijnlijk worden, als ze het werk aan anderen overlaten. Het gebeurt wel, dat het luiden een geheelen nacht doorgaat. Zijn er nu, die, dit lezende, glimlagchend vragen, hoe is het mogelijk ? wii weten hen niets beters te antwoorden dan "'s lands wijs 's lands eer."

Bij dit klokluiden viel eenige dagen geleden te Katlijk een der zware klepels naar beneden, gelukkig zonder een der aanwezigen te treffen. Mogt dit voorval toch tot omzigtigheid aasporen!

Lees dit en meer in de Arnhemsche courant op Delpher >>
 Reageer >>