De herdenking vond plaats bij het oorlogsmonument op het plein bij de Thomastsjerke.
Een groot aantal belangstellenden woonden de herdenkingsplechtigheid bij. De bijeenkomst werd geleid door Trienke Janssen.
Vanaf kwart voor acht tot ongeveer half negen waren er verschillende activiteiten. Bij de gedenksteen werden door volwassenen en kinderen bloemen gelegd.
Twee kinderen (Femke Waslander en Pauline Slats), leerlingen van de W.A. Nijenhuisschool, lazen een eigen gemaakt gedicht voor. Het was mooi om te horen hoe deze kinderen, vanuit de bij hun leeftijd behorende beleving, hun gedachten lieten gaan over oorlog en geweld.
De twee minuten stilte werden voorafgegaan en gevolgd door het luiden van de klokken van de klokkenstoel.
Daarna hield Gerard Thijssen een herdenkingstoespraak. Gerard sprak over Vrijheid en Identiteit, twee begrippen die tijdens de oorlogsjaren zo waardevol waren geworden. Gerard vertelde het verhaal over de droppings boven de Katlijker Skar. Een groep verzetsmensen kwam bijeen in de Moskou Plaets aan de Schoterlandseweg omdat het codewoord ‘Sideboard' was ontvangen. 's Nachts gingen zij het bos in om de gedropte kisten met wapens te verzamelen en te verstoppen. Ook de parachutes moesten worden verstopt. Deze kwamen te liggen in de schuur van boer Jelle Boersma. Helaas werd verraad gepleegd en de Duitsers gingen op zoek. Zij vonden de wapens niet maar wel de parachutes bij boer Jelle Boersma. Jelle werd afgevoerd naar de gevangenis de Crackstate in Heerenveen. Aan het eind van de oorlog werd hij, met nog een aantal medegevangenen, gefusilleerd.
Na dit aangrijpende verhaal kwam Gerard Thijssen terug op het thema Vrijheid en Identiteit. Gerard vertelde dat voor de Duitsers gold dat iedereen die een ‘andere' identiteit had (joden, zigeuners, homofielen, en vele anderen) minder waard was en het risico liep om slachtoffer te worden van zuiveringen. "Hoe kunnen wij dat voorkomen" vroeg Gerard zich af en hij antwoordde met te zeggen dat wanneer mensen elkaar hun identiteit gunnen en elkaar hun ruimte willen geven de kans op vrede en vrijheid groot is.
De herdenkingsplechtigheid werd afgesloten met een stille tocht langs de grafsteen van de in de oorlog gefusilleerde Katlijkers.