info

4-5-2005

Willem Toering

Dodenherdenking in Katlijk

Dossier: 4/5 mei

De slachtoffers van oorlogsgeweld zijn woensdagavond herdacht, bij het monument ter nagedachtenis van de omgekomen Katlijkers. Voor en na de twee minuten stilte om 20.00 uur, werden de klokken in de klokkenstoel geluid. De Kerkelaan was tijdens de herdenking voor alle verkeer afgesloten.

  4mei1
  Nabestaanden van van slachtoffers leggen bloemen bij het monument. V.l.n.r. Echtpaar Jo en Gerrit Manenschijn (Jo is een nicht van Sjoerd Stoker), Antje en Frits Boersma (kinderen van Jelle Boersma).
De klokken in de klokkenstoel werden geluid door Jan Dol en Salomon Hoekstra. Na de twee minuten stilte werd er door het bestuur van Plaatselijk Belang Katlijk namens de bevolking bloemen bij het monument gelegd. De 15-jarige Nina Peckelsen las het gedicht 'Vaarwel sterren' van Maaike van der Velden, één van de winnaars van de dichtwedstrijd 'Dichter bij 4 mei'.

"We zijn bijeen om feiten en gebeurtenissen te herdenken, die nooit hadden mogen plaatsvinden", aldus voorzitter Gerard Thijssen van Plaatselijk Belang Katlijk. "Maar bovenal herdenken we al die mensen die hun leven hebben gelaten als gevolg van de niets en niemand ontziende oorlog." In Katlijk worden vooral ook de drie mannen herdacht waarvan de namen op het monument staan vermeld; Jelle Boersma, Sjoerd Stoker en René Bol.
Het is nooit tijd om te stoppen met herdenken. Mensen zijn levenslang beschadigd, omdat ze pake alleen maar uit de verhalen hebben gekend. Of omdat een geliefde koelbloedig werd vermoord. Gerard Thijssen: "Ik denk daarbij aan Corrie Houtman, destijds verloofd met Sjoerd Stoker. Zij is inmiddels 82 jaar en altijd alleen gebleven. Zij kon het niet opbrengen hier vanavond aanwezig te zijn, de emoties zijn nog steeds te groot".

"Velen maken zich zorgen over de vrede in de toekomst. Er zijn nog steeds landen, mensen en religies die menen hun wil en mening aan anderen op te moeten leggen. Die van mening zijn dat mensen met andere opvattingen, met een andere huidkleur, een ander ras, een andere religie minderwaardig zijn. Het zijn inderdaad gevaren die de vrede bedreigen. Er zijn echter ook andere ontwikkelingen. We zien bij deze herdenking de aanwezigheid en de betrokkenheid van de jeugd." Overal in de wereld wereld komen mensen dichter bijelkaar, in Berlijn wordt een Joods monument gebouwd dat herinnert aan de holocaust, in Thailand staan Boeddhistische tempels, Christelijke kerken en Islamitische tempels broederlijk naast elkaar. Dit zijn tekenen van hoop en van vooruitgang."

4mei2  
Kinderen van de basisscholen leggen bloemen op de graven van Sjoerd Stoker en René Bol.
Gerard Thijssen memoreerde ook aan aan de laatste oorlogsjaren, toen jongens van zeventien, achttien jaar werden opgepakt om te werken voor de Duitsers. Veel van deze jongens doken onder. Het waren deze jongens, die na het vieren van de bevrijding als dienstplichtig militair werden uitgezonden naar Nederlands-Indië, om in de toenmalige kolonie, na de Japanse bezetting, vrede en rust te brengen. Het verblijf in Indië, is voor velen van grote invloed geweest op hun verdere leven. Ze hebben daar de verschrikkelijkste dingen meegemaakt, hebben vrienden zien sneuvelen. En bij hun thuiskomst werden ze nauwelijks gewaardeerd. "Nederland had het te druk met de wederopbouw om zich om hen te bekommeren en vaak werden ze met nog met de nek aangekeken. Bij het ouder worden komen de herinneringen bij deze oud-militairen weer naar boven. De opluchting en de vrijheid van mei 1945 waren voor deze jongens van korte duur. Van de uitgezonden jongens kwamen er 6.000 niet terug, waaronder 157 Friese jongens. Ook deze slachtoffers van de oorlog herdenken we vanavond", aldus Gerard Thijssen.
 Reageer >>