Nabestaanden van van slachtoffers leggen bloemen bij het monument. V.l.n.r. Echtpaar Jo en Gerrit Manenschijn (Jo is een nicht van Sjoerd Stoker), Antje en Frits Boersma (kinderen van Jelle Boersma). |
"We zijn bijeen om feiten en gebeurtenissen te herdenken, die nooit hadden mogen plaatsvinden", aldus voorzitter Gerard Thijssen van Plaatselijk Belang Katlijk. "Maar bovenal herdenken we al die mensen die hun leven hebben gelaten als gevolg van de niets en niemand ontziende oorlog." In Katlijk worden vooral ook de drie mannen herdacht waarvan de namen op het monument staan vermeld; Jelle Boersma, Sjoerd Stoker en René Bol.
Het is nooit tijd om te stoppen met herdenken. Mensen zijn levenslang beschadigd, omdat ze pake alleen maar uit de verhalen hebben gekend. Of omdat een geliefde koelbloedig werd vermoord. Gerard Thijssen: "Ik denk daarbij aan Corrie Houtman, destijds verloofd met Sjoerd Stoker. Zij is inmiddels 82 jaar en altijd alleen gebleven. Zij kon het niet opbrengen hier vanavond aanwezig te zijn, de emoties zijn nog steeds te groot".
"Velen maken zich zorgen over de vrede in de toekomst. Er zijn nog steeds landen, mensen en religies die menen hun wil en mening aan anderen op te moeten leggen. Die van mening zijn dat mensen met andere opvattingen, met een andere huidkleur, een ander ras, een andere religie minderwaardig zijn. Het zijn inderdaad gevaren die de vrede bedreigen. Er zijn echter ook andere ontwikkelingen. We zien bij deze herdenking de aanwezigheid en de betrokkenheid van de jeugd." Overal in de wereld wereld komen mensen dichter bijelkaar, in Berlijn wordt een Joods monument gebouwd dat herinnert aan de holocaust, in Thailand staan Boeddhistische tempels, Christelijke kerken en Islamitische tempels broederlijk naast elkaar. Dit zijn tekenen van hoop en van vooruitgang."
Kinderen van de basisscholen leggen bloemen op de graven van Sjoerd Stoker en René Bol. |