info

Raaptepper Herfst 2021

Jos Boelhouwer

Interview: burgemeester Tjeerd van der Zwan

Dossier: De Raaptepper

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar een interview met burgemeester Tjeerd van der Zwan van onze gemeente Heerenveen.

Tjeerd van der Zwan (1954, Rheden) is een betrokken PvdA politicus, die al ruim 14 jaar burgemeester is, waarvan de laatste 10 in Heerenveen.

"Wanneer je kinderen soms vraagt wat ze later willen worden komt regelmatig het antwoord 'burgemeester'. Dan ben
ik de baas van de gemeente en ga ik dit en dat veranderen. Fijn dat ze burgemeester willen worden, maar de burgemeester is NIET de baas van de gemeente, dat is de gemeenteraad. De burgemeester is de voorzitter van de raad en van het college van B&W".

De toon is gezet in een gezellig onderhoud met Tjeerd van der Zwan, burgemeester van Heerenveen. Hij is al 10 jaar voorzitter van het college van B & W van Heerenveen.

Hoe goed kent u onze gemeente?
"Heel vaak pak ik de fiets om door 'mijn dorpen' te zwerven. Ook wandel ik regelmatig in alle verschillende dorpen van de in mijn ogen mooiste gemeente van Nederland. Het dorp Katlijk doet ik bijna wekelijks aan. Ik denk met name aan de Bisschoplaan en het kerkje, maar ook de Zijn-plek (voormalige basisschool) en Kwartier Noord. Ik geniet van de vergezichten, de Tjonger, het bos en de prachtige afwisselingen in het landschap. Nu zijn alle dorpen van de gemeente mooi, en heeft elk dorp zijn eigen fraaie plekken, maar vooral die afwisselingen spreken mij erg aan".

Heeft u wel eens van het dorp Tusken gehoord?
"Ik heb er nog nooit van gehoord (zie vorige Raaptepper). Gelukkig bestaat Tusken voor de mensen in het gemeentehuis niet". We nemen de heer Van der Zwan daarom graag op in de verzendlijst van onze mooie dorpskrant. (Noot van de redactie: al jarenlang worden er 2 Raapteppers bezorgt bij het gemeentehuis, bij de wethouder en de wijkmanager).

De Lelylijn zal ook Heerenveen aandoen. Provinciale Staten wordt verweten een uitruil te doen met de regering in Den Haag. Een snelle verbinding met het westen? Dan ook extra woningen bij jullie in het noorden. Hoe kijkt u hier tegenaan?
"Het westen van ons land is overvol. Hier is nog ruimte. Het is niet een lokaal probleem, maar er moet een landelijke oplossing komen.
Dat is geven en nemen. De leefbaarheid en voorzieningen moeten in stand worden gehouden. Het karakter van een dorp als Katlijk dient gehandhaafd te worden. Dit betekent dat niet alles moet worden volgebouwd. Er dient een balans te zijn tussen oud en nieuw. Behoud het oude en omarm het nieuwe. Het dorp moet behouden worden, dus niet “te”.
Als import bewoners zich aanpassen en inpassen kan het zeker goed gaan.
Ik noem mijzelf en u als voorbeeld. Beiden zijn we als "Hollander" in Friesland beland en beiden voelen we ons meer Fries dan Hollander. Dat is integreren”.

Hoe zal Katlijk er volgens u uitzien over 25 jaar?
"Niemand kan in die glazen bol kijken. We moeten hopen dat de kernwaarden gewaarborgd blijven. Dit betekent fijn wonen en recreëren. Dorpsvoorzieningen dienen aanwezig te blijven. Ik hoop zeker op een grote maatschappelijke betrokkenheid. De duurzaamheid en energie zullen belangrijke factoren zijn. Ook door een klimaatverandering moet alles betaalbaar blijven. Hoe gaan we met elkaar de energievraag verminderen? Hoe pakken we dat samen aan? Katlijk is een dorp met veel eigen woningen en een bepaalde welstand en dat zou zo moeten blijven. Ik denk dan aan een financieringsarrangement om die omslag te kunnen maken. We moeten budgettair neutraal worden. De gemeente kan daar een financiële bijdrage aan leveren. Nu al wordt hierop voorgesorteerd door een uitgeschreven prijsvraag onder de noemer 'Groene Gangmakers' ".

Wat is uw visie op woonvormen voor ouderen / dorpshelp?
"We moeten geen oude bomen willen verplanten. Niet de ouderen dus verplicht laten verhuizen naar Heerenveen, Gorredijk of bijvoorbeeld Ureterp.
Ouderen moeten in het dorp kunnen blijven wonen met wat hulp van de omgeving en Dorpshelp. Dorpshelp is een waardevol initiatief. Het heeft een goede en brede basis. Te denken valt ook aan de verbouw van een boerderij tot woonvoorziening voor oudere inwoners".

Ziet u een rol voor uzelf of de bewoners betreffende natuur en duurzaamheid?
"Nogmaals, de gemeenteraad is de baas van de gemeente. De burgemeester is samen met de wethouders het uitvoerend orgaan.
Door een goed contact tussen college en Plaatselijk Belang houden we rekening met elkaar. Communicatie is het sleutelwoord. Houd rekening met elkaar en luister naar elkaar, specifiek ook naar de minderheden".
De heer Van der Zwan benadrukt tenslotte nogmaals dat de lokale democratie in de gemeente Heerenveen goed ontwikkeld is. Er is een groot aantal gemeenten in ons land, die hier nog wat van kunnen leren.
"Onderhoud goede contacten met de dorpen en houd voorzieningen in stand".

[update 4-12-2021] In de Raaptepper stond per abuis Zwolle als geboorteplaats, dat behoort natuurlijk Rheden te zijn.

 Reageer >>