Het landschap in en rond Oranjewoud, Katlijk en Mildam is rap aan het veranderen als gevolg van de grote populatie damherten in het gebied. Beheerders slaan alarm.
In overleg met onder meer Landschapsbeheer Friesland heeft de Stichting Lânskipsfûns Oranjewâld-Ketlik besloten om voorlopig te stoppen met het kappen van boomwallen. De vele damherten in de streek storten zich na de kap namelijk meteen op de lage en nieuwe boompjes, planten en struiken.
Hergroei (na de kap) van wallen, singels en zogeheten hakhoutbos is zo goed als kansloos. De damherten vreten ook veel van de herplant en bijplant op. De stichting zit dan ook ‘in een lastig parket’, meldt het bestuur in de eigen nieuwsbrief van september. Herplant en bijplant zijn ‘weggegooid geld’. ,,Veel onderzoek is er nog niet gedaan, maar wij zien dit gewoon in het veld’’, zegt Henk Hidding, secretaris van de stichting.
Bossen minder divers
De damherten eten niet alle soorten. Zo ontspringt de Amerikaanse vogelkers de dans. De dieren verorberen de exoot nauwelijks. Op deze manier wordt de Amerikaanse vogelkers dominanter en worden de bossen minder divers.De gevolgen zijn mogelijk omvangrijker, waarschuwt de stichting. Op inlandse soorten huizen meer typen insecten dan op de Amerikaanse vogelkers. En zo kan dit ook invloed hebben op de aantallen vogels in de boomwallen.
De populatie damherten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het beheer moet beter, vindt de Stichting Lânskipsfûns Oranjewâld-Ketlik, die uitgaat van een groei van de populatie van zo’n 35 procent per jaar. Afschot, dat al meermaals is aangekondigd maar niet op gang komt door onder meer protesten, is noodzakelijk. Afgelopen voorjaar zijn er 508 damherten geteld, aldus secretaris Hidding.
Eindelijk weer boontjes
Jochem Liemburg uit Oranjewoud heeft een tijdje geleden al maatregelen genomen tegen damherten die zijn tuin in willen. Met schermen en hekwerken van gaas beschermt hij zijn groentetuin. ,,Dat helpt hoor’’, vertelt hij. ,,Ik heb nu weer boontjes, aardappelen en uien. Mijn hobby werd wat verstoord door die beesten.’’
De dieren plunderden zijn gewassen. Ook op veel andere plekken in en rond Oranjewoud gebeurt dat. ,,Het wordt alleen maar erger’’, zegt Liemburg. Ze rukken zelfs op richting Gorredijk in het oosten en Wolvega in het zuiden. ,,Boomgaarden sneuvelen, net als de natuur in het Ketliker Skar hier even verderop.’’ Steeds vaker worden percelen met nieuwe aanplant afgezet met gaas.
Er is een beheerplan, weet Liemburg. ,,Politiek ligt dit gevoelig. Bestuurders zijn bang voor dierenactivisten. Maar zij moeten lef tonen en doorpakken.’’
Een artikel van lc.nl >>