16-6-2021
Eesger Toering
Ook particulieren hebben last van overbelast stroomnet
Niet alleen grote projecten voor zonnepanelen ondervinden problemen met overbelasting van het stroomnet. Ook particulieren kunnen er last van krijgen.
Dit overkomt sinds kort ook Eesger Toering uit Katlijk: "De panelen liggen al acht jaar op het dak van het hok zonder enig probleem, tot voor kort..". Doordat het een al wat oudere omvormer is het goed hoorbaar wanneer de opbrengst hoog is. Daardoor viel het op dat tijdens de zonnigste momenten de omvormer(1) ineens stil viel. Het eerste vermoeden was dat de omvormer stuk zou zijn.
Echter er blijkt een heel ander probleem te zijn! Wanneer er te veel stroom wordt opgewekt in de buurt kan de spanning te hoog worden en omvormers zijn zo ingesteld dat wanneer de spanning te hoog wordt, deze zichzelf uitschakelen!
Kortom, wanneer er in de buurt op een zonnig moment te veel stroom wordt opgewekt zullen omvormers uitschakelen om verdere overbelasting van het stroomnet te voorkomen.
Dus niet alleen grote projecten zijn vertraagd doordat het stroomnet in de regio steeds verder belast wordt, ook particulieren met zonnepanelen lopen een steeds groter risico dat ze niet het maximale rendement kunnen halen uit hun zonnepanelen.
Er is contact opgenomen met netbeheerder Liander. Deze had in de directe omgeving nog geen klachten ontvangen, maar zal op onderzoek gaan. Het is echter ook goed mogelijk dat het andere zonnepaneel-eigenaren nog niet is opgevallen. Heeft u al eens gekeken of uw omvromer juist op de zonnigste momenten niets levert?
Technisch:
Om stroom te kunnen leveren moet de omvormer een iets hoger voltage genereren zodat er daadwerkelijk terug geleverd kan worden aan het net (ofwel "terug stroomt"). Het stroomnet behoort 230 Volt te zijn en mag 10% variëren. Het moet dus liggen tussen de 207 en 253 Volt. Dit betekent ook dat de omvormer niet een hogere spanning mag leveren dan 253 Volt. Wanneer ook door andere producenten het voltage op het stroomnet wordt opgedreven en er te weinig afname en/of transportcapaciteit is zal de omvormer stoppen met leveren wanneer de spanning de 253 Volt "haalt".
1) De omvormer zet de "zonnestroom" om naar de stroom "in het stopcontact".
Bij 253V mag er geen stroom meer geleverd worden
Bij overbelasting wordt er geen stroom meer teruggeleverd
Hier aan de kerkelaan geen last gehad hele dag een piek en s'avonds wordt het weer minder uiteraard
Groeten