"Zo'n vier jaar terug ben ik als redactiemedewerker bij de Raapepper gekomen", begint Toering. "Eigenlijk vond ik dat dit blad een nieuw gezicht moest krijgen. Ik verzorg nu de layout van dit blad en doe dit geheel op de computer. In die tijd was internet een nog onbekkend fenomeen, ik was hier zelf nog nooit mee in aanraking geweest. Toen bedacht ik me opeens, als ik het blad toch vernieuw, dat het wel een stunt zou zijn om een klein dorp als Katlijk, wat in wezen niets voorstelt, op het internet te zetten.”
Op 19 april 1998 is dan ook de eerste Katlijk Homepage voorzichtig op het web gezet. Toering: ,,Het was proefdraaien, maar de pagina’s werden toch gevonden. Op 23 juni 1998 is de eerste echte De Raaptepper op internet gezet. Een week voordat deze in bladvorm verscheen. Daarvoor had ik het vorige kwartaalblad op het net gezet, maar deze was toen al een maand oud. Ik zorg er nu voor dat beide dorpskranten gelijktijdig verschijnen.”
In dat jaar is er veel veranderd, naast De Raaptepper is er ook veel informatie over Katlijk te vinden. Zo staat Katlijk vandaag en de historie uitgebreid beschreven, het fotoboek van Kathijk en natuurgebieden van it Fryske Gea, Katlijk in het nieuws en actueel nieuws. Ook staat de W.A. Nijenhuisschool srop en de complete schoolgids hiervan. Andere sites zijn: het nieuwste exemplaar van De Raaptepper, een archief waar de interessante artikelen uit worden bewaard en het Gastenboek, waar iedereen zijn of haar reacties kan achterlaten.
Sinds kort heeft hij samen met zn zoon een eigen internetbedrijf Knooppunt opgezet. Dit is een voortvloeisel uit de Katlijk-pagina’s. ,,In Katlijk zijn veel kleine bedrijven. Het is leuk als wij een soort platvorm zijn voor hen.en andere kleine en middelgrote bedrijven in Friesland. De kosten blijven dan ook laag. Het begon met uitgeverij Le Chat Mort in Katljk, deze was geinteresseerd in een eigen site op internet. En die is er nu ook. Ein zo staat Kapsalon Martha in Heerenveen-zuid eveneens op internet. Verder zijn er nog enkele pagina’s van andere bedrijven in ontwikkeling. Binnenkort komen de Flaeijelfeesten in Oude- en Nieuwehorne ook op het net.”
Toering internet dagelijks, maar dan ’s avonds als hij thuiskomt. Van beroep is hij technisch adviseur en reist hij door het noorden van het land. "Internet is een prachtig medium, maar ik ben er gelukkig niet aan verslaafd. Ik ben ook blij dat De Raaptepper een kwartaalblad is en geen maandblad. Er gaat ook zoveel werk in zitten. Maar het is leuk om te doen.”
Reacties
"Internet is een internationaal medium, buitenlanders kunnen mijn pagina’s ook lezen. Naar aanleiding daarvan heb ik de algemene informatie over Katlijk in het Engels vertaald. Op een gegeven moment kreeg ik een mailtje van een rasechte Fries uit Canada. Hij stelde voor om alles maar in het Fries op internet te zetten en het Engels weg te laten. Het is alleen bij enkele pagina’s gebleven. Het Engels heb ik uiteraard niet verwijderd, maar de informatie over Katlijk staat er nu in drie talen op. Oud-directeur Jelke Visser van de W.A. Nijenhuisschool heeft de teksten in het Fries voor me vertaald.”Helaas heeft Katlijk de landelijke media niet gehaald, maar internationaal schopt het dorp het ver. Het Gastenboek staat vol met reacties uit Canada, Amerika, Zuid-Afrika, Australië en mensen uit heel Nederland. Meestal zijn het mensen waarvan hun roots in Katlijk of in Friesland liggen en die verrast zijn om hun geboorteplaats of iets van Friesland op internet te bekijken.
Zo kreeg ik in het begin een bericht van een krantenverzamelaar uit de Republiek Georgië in de voormalige Sovjet Unie”, vertelt Toering. ,,Hij had al zo’n 5000 kranten verzaineld om hiermee in het Guiness Book of Records te komen. Hij wilde natuurlijk ook een exemplaar van onze dorpskrant. En die heb daar heen gestuurd. Ik kreeg gelijk weer een reactie, hij bedankte me uitgebreid en hij was m’n beste vriend. Het dorpje Garyp staat al langer op internet. Ik stelde de maker, Reiner Herder, voor om als dorpen onderling naar .elkaar te verwijzen. Hij was direct enthousiast. Het balletje is gaan rollen en er staan nog enkele Friese dorpen op het web. Uit een andere reactie in het Gastenboek blijkt, dat m’n pagina’s zijn vermeld in het Kritekrantsje fan de Fryske krite fan Enschede. En vorige week kreeg ik een telefoontje van een student aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden. Hij moet een presentatie over dorpen houden. Hij heeft daarvoor onder andere Katlijk en Garyp gekozen, omdat daarover veel informatie op het internet is te vinden.”
Internetadres: www.katlijk.club.tip.nl