Damherten die (groente)tuinen plunderen. Aardbeiplanten, boontjes, viooltjes en blauwe druifjes die eraan gaan. Zijn het voldoende redenen om de dieren af te schieten?
Deze specifieke overlast is ‘op dit moment geen wettelijke basis’ om over te gaan tot het doden van de damherten. Afschot wordt gezien als het laatste redmiddel, meldt de provincie Fryslân met de Wet natuurbescherming in de hand.
Ernstige schade aan bossen, wilde planten en het landschap kan wel een reden zijn. Er is echter eerst een duidelijk en geregistreerd beeld nodig van de schade, volgens de provincie. Ook moet de melder van de schade aangeven welke preventieve maatregelen er zijn getroffen. Momenteel vindt onderzoek plaats of en hoe de landschapschade in beeld kan worden gebracht.
Bezorgde geluiden
Fryslân reageert hiermee op bezorgde geluiden van bewoners en van landschapsbeheerders in en rond Oranjewoud, Katlijk en Mildam. Zo sloeg, nadat inwoners dat eerder al deden, de Stichting Lânskipsfûns Oranjewâld-Ketlik begin deze week alarm. Het landschap is rap..aan het veranderen als gevolg van de grote populatie damherten, aldus de stichting.
Die heeft besloten om voorlopig te stoppen met het kappen van boomwallen in het gebied. De vele damherten storten zich na de kap namelijk meteen op de lage en nieuwe boompjes en struiken. Hergroei en bijplant zijn kansloos.
508 damherten
De stichting heeft afgelopen voorjaar 508 damherten geteld. De populatie neemt snel toe. De dieren dringen tuinen binnen en paraderen bij bewoners voor de ramen langs, zoals bij Jochem Liemburg in Oranjewoud. ,,Bestuurders zijn bang voor dierenactivisten. Maar zij moeten lef tonen en doorpakken’’, zei hij eerder al.Fryslân werkt al lange tijd aan een beheerplan. Er wordt gesproken over het overhouden van 80 dieren. Het provinciebestuur is eind 2021 echter teruggefloten na bezwaren van omwonenden en de stichtingen Fauna4Life en Animal Rights. Het had onvoldoende onderbouwd dat de damherten daadwerkelijk een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid.
Aanrijdingen
Momenteel is de provincie dan ook druk met het verzamelen van informatie. Er zijn meer data nodig over het aantal aanrijdingen en over alternatieve maatregelen om botsingen tegen te gaan, zoals (automatische) waarschuwingen voor autobestuurders. Zodra er genoeg informatie is, wordt die opgenomen in het beheerplan. Hierna vergaderen Gedeputeerde Staten erover.De komende tijd treft de provincie, die bij het aantal aanrijdingen kijkt naar langjarige trends, maatregelen op vijf plekken in Friesland met de meeste aanrijdingen met damherten en reeën. Hiervoor is eenmalig 250.000 euro beschikbaar.
Een artikel van lc.nl >> / © foto Rens Hooyenga >>